Concentratie blauwzuurgas Kampen niet schadelijk

De hoeveelheid blauwzuurgas die vrijkwam bij de brand bij een schroothandel in Kampen is buiten een straal van driehonderd meter rond het bedrijf niet schadelijk voor de gezondheid. Dat heeft burgemeester van Kampen Bort Koelewijn (CU) woensdag gemeld op een ingelaste persconferentie.

Volgens de burgemeester is binnen het zogenoemde effectgebied van de brand sprake een lichte overschrijding van de gezondheidswaarde. In die zone kunnen mensen mogelijk symptomen van blauwzuurgasvergiftiging vertonen. Vier bedrijven kregen het advies het werk stil te leggen.

De concentratie blauwzuurgas is echter te laag om bij symptomen direct naar een huisarts te gaan. Voor echte gezondheidsschade moet iemand uren in de rook staan, maar dat is niet waarschijnlijk, aldus de brandweer. Het advies om ramen en deuren dicht te houden blijft van kracht. Het is verstandig om uit de rook te blijven, aldus de burgemeester.

Blauwzuurgas ontstaat als chemisch afval of plastic wordt verbrand. Als binnen enkele seconden een hoge concentratie wordt ingeademd, kan het gas dodelijk zijn. Symptomen zijn krachtverlies, hoofdpijn, verwarring, braken en een daling van de bloeddruk. Het gas ruikt naar bittere amandelen.

Als een uur na de blootstelling aan het gas geen of weinig symptomen optreden is de kans klein dat nog een levensbedreigende situatie ontstaat. Zijn wel symptomen waarneembaar, dan wordt aangeraden in de frisse lucht te gaan staan.

Het vuur bij het schrootbedrijf was rond 13.00 uur onder controle. Het blussen gaat de komende uren nog door. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.