Juncker bedeelt Timmermans met extra taken

Frans Timmermans, de aanstaande eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, krijgt extra bevoegdheden. Hij gaat zich ook bezighouden met duurzaamheid en arbitrage in handelszaken. Dat heeft de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg tijdens een debat over de goedkeuring van zijn commissie.

Timmermans, die belast is met betere regelgeving, neemt de portefeuille duurzaamheid over van Miguel Arias Cañete. De Spaanse commissaris voor klimaat en energie werd tijdens zijn hoorzitting door het parlement fel bekritiseerd wegens zijn belangen in de oliesector.

Timmermans krijgt ook het laatste woord over arbitrage rondom TTIP, het handelsakkoord met de Verenigde Staten waar de EU over onderhandelt. In het Europees Parlement heerst onrust over de zogeheten ISDS-clausule, waarbij bedrijven lidstaten staten voor een speciaal tribunaal kunnen slepen als ze menen dat hun investeringen gevaar lopen.

Dit komt niet in het akkoord als Frans Timmermans er niet mee instemt, zei Juncker. "Het principe van gelijkheid voor de wet moet worden nageleefd." Timmermans wordt in de nieuwe commissie ook verantwoordelijk voor naleving van de rechtsstaat.

Juncker besloot ook dat de Hongaarse ex-minister Tibor Navracsis de verantwoordelijkheid voor burgerschap moet afstaan aan de kandidaat-commissaris voor binnenlandse zaken, de Griek Dimitris Avramopoulos. Navracsis moet boeten voor de maatregelen van de Hongaarse regering tegen media en ngo's. Ter compensatie krijgt Navracsis er sportzaken bij.

Ook kwam Juncker terug van zijn besluit om farmaceutische producten en medicijnen onder te brengen bij de afdeling voor interne markt. Deze verantwoordelijkheid blijft nu onder consumentenzaken vallen, zoals voorheen.

Ruimtebeleid wordt weggehaald bij transportcommissaris Violeta Bulc en gaat naar haar collega voor interne markt en industrie, de Poolse Elzbieta Bienkowska. Sommige Europarlementariërs vreesden dat de Sloveense Bulc, die pas maandag de hoorzitting van het parlement doorstond, te onervaren voor deze portefeuille is.

Frans Timmermans (Foto: Novum)
Frans Timmermans (Foto: Novum)