Verkrachter meisje Breda blijft jaar langer in cel

Een 62-jarige man die was veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de verkrachting van een 9-jarig meisje in Breda in 2006 komt nog niet op vrije voeten. De rechtbank in Breda is bang voor herhaling, omdat het risico niet afdoende kan worden ingeperkt. Hij komt op zijn vroegst over een jaar vrij, ook al heeft hij twee derde van zijn straf erop zitten.

De man heeft 'zeer ernstige delicten' gepleegd, die hij 'nog steeds' ontkent, stelt de rechtbank. Ook weigert hij mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek en behandeling. Daardoor kan de reclassering er niet voor zorgen dat de man veilig kan terugkeren in de maatschappij, geeft de rechtbank aan.

De rechtbank gaat mee in het standpunt van het Openbaar Ministerie, dat een jaar uitstel wilde van de vrijlating onder voorwaarden. De officier van justitie wil dat wordt geprobeerd alsnog meer te weten te komen over de problemen van de man. Het komende jaar moet worden gebruikt om te zien of er voorwaarden zijn waaronder de vrijlating van de man verantwoord is.

De man werd in 2009 door het gerechtshof in Den Bosch definitief veroordeeld. Begin oktober had hij twee derde van zijn straf uitgezeten. Eerder zat de man ook al in de cel voor zedendelicten.

Veroordeelden kunnen in Nederland na het uitzitten van twee derde van hun straf vervroegd vrijkomen. Tot een aantal jaar geleden ging dat min of meer automatisch, maar sinds 2008 wordt hier per geval naar gekeken. Ook kunnen voorwaarden aan de vrijlating worden verbonden.