'Nederland is betrouwbare NAVO-bondgenoot'

Nederland is een betrouwbare NAVO-bondgenoot. Die boodschap heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) afgegeven na afloop van een kennismakingsgesprek met secretaris-generaal van het trans-Atlantisch bondgenootschap Jens Stoltenberg.

"Nederland is voor de NAVO een betrouwbare bondgenoot die verantwoordelijkheid neemt en draagt", zei Koenders volgens zijn ministerie. "De NAVO is een belangrijke pijler voor onze internationale veiligheid." Met de toenemende instabiliteit aan de grenzen van het NAVO-gebied staat de collectieve verdedigingstaak van het bondgenootschap volgens Koenders terecht boven aan de agenda.

"Maar laten we daardoor niet onze andere twee kerntaken verwaarlozen: crisisbeheersing en onze intensieve samenwerking en dialoog op veiligheidsterrein met andere landen en organisaties."

Tijdens de laatste NAVO-top in Wales beloofde Nederland bij te dragen aan de 'flitsmacht' van de NAVO. Ook draagt Nederland vier ton bij aan een fonds voor het hervormen van het Oekraïense leger.