Schade herfststorm volgens verzekeraars beperkt

De eerste herfststorm van het jaar heeft niet tot grote schade geleid. De totale schade bedraagt ongeveer twee miljoen euro, zo laat het Verbond van Verzekeraars woensdag weten. Het bedrag kan nog wel iets oplopen doordat schade aan auto's en gemeentelijke eigendommen niet zijn meegerekend.

"Het valt allemaal erg mee", concludeert een woordvoerder van de belangenvereniging van verzekeraars. "Vorig jaar zaten we bij de grote storm op een bedrag van circa honderd miljoen euro. Uiteindelijk liep dat bedrag met nog enkele miljoenen euro's op. Deze storm trok vooral langs de kust, terwijl die van vorig jaar over heel het land trok."

Volgens de zegsman hebben gemeenten goed geanticipeerd op de storm door een aantal waterkeringen af te sluiten. Vanwege het hoge water werd dinsdagavond bijvoorbeeld de acht kilometer lange Oosterscheldekering afgesloten.

De storm veroorzaakte in de regio Rotterdam en in het noorden van het land wel veel wateroverlast. In Rotterdam liepen kades en enkele wijken onder water. Langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden stroomden havens en kaders onder water. Woensdagochtend konden veerboten daardoor niet uitvaren.