Publicatie verklaringen 'moordmakelaar' opgeschort

De publicatie van het boek De Ros Tapes, waarin de 'kluisverklaringen' van kroongetuige Fred Ros in het Amsterdamse Passageproces staan, moet een half jaar worden uitgesteld. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, die zijn boek woensdag wilde uitbrengen, moet een boete van een halve ton betalen als zijn werk toch in de boekhandel komt. Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de integrale verklaringen van Ros in boekvorm zouden verschijnen. Volgens het OM was het 'zeer kwalijk' dat de verklaringen op straat kwamen te liggen. Ook twee verdachten in het Passageproces, Ali A. en Dino Soerel, eisten een verbod.

Korterink betoogde dat er niets geheims was aan de verklaringen. De inhoud daarvan zal de komende jaren in openbare rechtszittingen toch worden besproken, aldus de journalist. Delen van de verklaringen waren bovendien al eerder uitgelekt.

Het belang van vrijheid van meningsuiting moet volgens de rechters in dit geval echter wijken. Publicatie is op dit moment niet gepast aldus de rechters. "Het is een strafproces op leven en dood. U volgt dit proces kritisch en dat is ook uw taak. Toch gaat het hier om uiterst gevoelig materiaal en natuurlijk moet het OM dan alles op alles zetten om hun werk goed te kunnen doen."

Het OM is blij met de beslissing. "Het is goed dat in de procesmaanden de verklaringen niet naar buiten komen. De rechter heeft een mogelijkheid gegeven om na die tijd nogmaals te kijken naar een mogelijke publicatie. Daar gaan we ons dan mee bezighouden", aldus een woordvoerder.

De 45-jarige Ros heeft bij het OM belastende verklaringen over onder andere Willem Holleeder en Dino Soerel afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als de 'moordmakelaar' en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.