Timmermans goedgekeurd als eurocommissaris

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft het Europees Parlement met gemak overtuigd van zijn geschiktheid als eurocommissaris. Dat blijkt uit een dinsdag openbaar gemaakt stuk over de hoorzitting die Timmermans twee weken geleden moest doorstaan.

"De heer Timmermans heeft zijn algemene geschiktheid en persoonlijke kwalificaties grondig gedemonstreerd", staat in het stuk van de zogeheten conferentie van voorzitters. Onder meer zijn communicatievaardigheden en zijn toewijding aan Europa worden geroemd. "De duidelijke uitkomst van de hoorzitting is dat de heer Timmermans een zeer overtuigende demonstratie heeft gegeven van zijn geschiktheid."

Tijdens de hoorzitting beantwoordde Timmermans drie uur lang en in verschillende talen zeer uiteenlopende vragen van europarlementariërs. Inmiddels zijn de hoorzittingen van de overige eurocommissarissen ook afgerond.

Naar verwachting stemt het Europees Parlement woensdag in met de nieuwe Europese Commissie, die onder leiding staat van de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Timmermans wordt eerste vicevoorzitter, verantwoordelijk voor de grondrechten en 'betere regelgeving'.