Joden bezetten pleintje Buitenveldert

Volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland zien een speelplaatsje in het Amsterdamse Buitenveldert schijnbaar als het beloofde land. Gedeeltes van de speelplaats zijn afgedekt met plastic en de toren van het speelhuisje zit volgepakt met koffers.

Op het bezette gebied staan mannen afkomstig uit Israel en Oekraïne compleet met pijpenkrullen en baarden onverstaanbare teksten te prevelen. Allen zijn aanhangers van de omstreden bejaarde rabbijn die genoeg goede redenen had om Israel te ontvluchten en belandde vanuit het heilige land in het - ook leuke- Buitenveldert. De geestelijke zou ontucht hebben gepleegd met enkele vrouwelijke fans, waarvan de jongste slechts 15 jaar oud was.

Volgens een Nederlandstalige woordvoerder van Berland is er geen sprake van overlast op het pleintje en maken ze zeker niet teveel herrie. Ook de kindertjes van de reliegekkies niet, die er een sport van maken omwonenden voor 'nazi' uit te maken. Ook weet Ari, de woordvoerder, te melden dat de rabbijn onschuldig heeft, dit nooit gedaan kan hebben en eigenlijk een soort heilige is.

De buurt denkt er het zijne van. Kinderen kunnen het pleintje niet meer gebruiken waarvoor het bedoeld was, de joden maken er een puinhoop van, de bosjes naast de klimtoren worden als toilet gebruikt en 's avonds gaan de aanhangers de deuren langs om te bedelen. Wat sommige buurtbewoners betreft is het tijd voor een exodus van de rabbijn en zijn volgelingen.