Politici tegen 'antisemitische' opera New York

Verscheidene Amerikaanse politici hebben zich aangesloten bij de joodse protesten tegen de opvoering van de opera De Dood van Klinghoffer in New York. Onder hen zijn Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York, en twee Congresleden. Ze klagen dat de opera de moord op de joodse Amerikaan Leon Klinghoffer door Palestijnse kapers verheerlijkt.

Het omstreden stuk ging maandagavond in de Metropolitan Opera in première. De uitvoering werd enkele malen verstoord door boegeroep. Vanaf het balkon riep een toeschouwer herhaaldelijk "De moord op Klinghoffer zal nooit vergeten worden!". Na afloop was er echter een staande ovatie die de protesten overstemde.

Eerder op de dag hielden joodse tieners voor de Met een protestwake. Een rabbijn ging de scholieren van orthodoxe joodse scholen in New York voor het operagebouw voor in gebed. Oud-burgemeester Giuliani was ook ter plaatse. Hij waarschuwde operagangers 'dat De Dood van Klinghoffer een wanstaltig werk'. "Als je luistert zul je opmerken dat de emotionele context van de opera echt de terroristen romantiseert", zei Giuliani. "En de dreiging van terrorisme wordt alleen maar groter als je het romantiseert."

De Met heeft de bioscoop- en radio-uitzendingen van de opera geschrapt om de klagers tegemoet te komen. Het operahuis weigert echter 'te wijken voor de druk' het stuk helemaal uit productie te nemen. De opera is nog tot 15 november te zien.

Het werk van componist John Adams vertelt het verhaal van de 69-jarige joodse New Yorker Leon Klinghoffer, die in 1985 in zijn rolstoel werd doodgeschoten op het cruiseschip Achille Lauro. Hij was het slachtoffer van vier PLO-leden die het schip hadden gekaapt. De kapers kieperden Klinghoffers lijk over boord.

Sinds de wereldpremière van de opera in 1991 verwijten de nabestaanden van Klinghoffer en veel anderen Adams en librettist Alice Goodman dat het stuk hun leed zou exploiteren en antisemitisch zou zijn. De Klinghoffers zouden in het stuk worden afgeschilderd als bekrompen vrekken.