Nederland drie jaar lid van Mensenrechtenraad VN

Nederland is de komende drie jaar lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat melden het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse missie in Genève. De verkiezing vond dinsdag plaats tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Het is de tweede keer dat Nederland zitting neemt in de raad.

De Mensenrechtenraad controleert of verdragen over mensenrechten worden nageleefd. Het orgaan bestaat sinds 2006 en is de opvolger van de Mensenrechtencommissie. De raad telt 47 leden die jaarlijks een paar keer bijeenkomen. Het VN-orgaan krijgt geregeld kritiek omdat er enkele notoire mensenrechten schendende landen in zijn verkozen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is verheugd dat Nederland is gekozen. "Dit biedt de kans ons actief in te zetten voor bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, bescherming van vrouwenrechten en het recht op een eerlijk proces."

De Mensenrechtenraad vergadert in Genève. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Zwitserse stad laat weten speciale aandacht te gaan vragen voor vrouwenrechten, rechten van seksuele minderheden en mensenrechtenverdedigers. Koenders voegt daar vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces en mensenrechten in conflictgebieden aan toe. Nederland was van 2006 tot 2010 al lid van het VN-orgaan.