IS heeft wapens Koerdische strijders in handen

Strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat hebben een lading wapens bedoeld voor Koerdische strijders in handen gekregen. Dat hebben activisten dinsdag gezegd. De wapens zijn bij de Syrische grensstad Kobani gedropt door de coalitiemacht.

De IS-strijders hebben onder meer handgranaten, munitie en raketgranaten buitgemaakt, zo blijkt uit een video die door IS op internet is gezet. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de strijders zeker een en mogelijk meer ladingen in handen.

De wapens werden maandagochtend gedropt bij Kobani, aldus het Observatorium. Aanhangers van IS schreven dinsdag op sociale media sarcastische berichten gericht aan de Verenigde Staten. De VS werden bedankt en er werden afbeeldingen gedeeld met teksten als Team USA.

Dat de wapens in verkeerde handen zijn gevallen is niet echt een strategisch verlies: IS heeft al miljoenen aan Amerikaans wapentuig. Dat werd afgenomen van Iraakse militairen die werden verrast door een offensief van IS in juni.

Inmiddels wordt al meer dan een maand strijd geleverd om Kobani. Koerdische strijders leveren fel verzet. Desondanks zijn al tweehonderdduizend mensen op de vlucht geslagen.