Platini stemt niet voor Blatter

UEFA-preses Michel Platini stemt volgend jaar bij de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap niet voor Sepp Blatter. Dat heeft de Fransman tegen de Italiaanse staatsomroep RAI verteld. De 78-jarige Blatter kondigde vorige maand officieel aan voor een vijfde termijn te gaan.

"Ik wens hem het beste", laat Platini weten. "Maar vier jaar geleden vroeg hij onze steun door te zeggen dat het zijn laatste kandidatuur zou zijn. Nu vraagt hij weer onze steun en ik heb hem verteld dat hij die niet krijgt. We hebben een frisse wind nodig."

De opmerking van Platini is opvallend omdat de Fransman lang als belangrijkste tegenstrever van Blatter werd gezien. Hij besloot echter de voorkeur te geven aan een nieuwe termijn als UEFA-baas.

Blatter lijkt door de keuze van Platini vrijwel onbedreigd op herverkiezing af te stevenen. Alleen de Fransman Jérôme Champagne heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen. Andere uitdagers hebben nog tot eind januari om zich van de steun van vijf nationale voetbalbonden te verzekeren.