'Aanvoerder wereldranglijst badminton levert positieve test af'

Volgens een official binnen de Maleisische badmintonbond BAM heeft 'een topspeler' positief getest op het gebruik van verboden middelen. Het zou gaan om iemand die 'een hele reeks toernooien heeft gewonnen' en ook bij de Asian Games in Incheon medailles heeft behaald.

Daardoor lijkt de kans erg groot dat het gaat om Lee Chong-Wei, de nummer één van de wereld. Volgens de official van BAM heeft de Maleisische bond het nieuws na de Asian Games, begin oktober, te horen gekregen. De positieve test werd afgenomen tijdens het WK in augustus. De identiteit van de badmintonner wordt officieel pas bekendgemaakt als de B-staal getest is, maar het Maleisische TV3 zegt bevestiging te hebben gekregen dat het inderdaad om de wereldtopper gaat.

Lee is de enige Maleisiër die in de top van de wereldranglijst staat, Chong Wei-Feng volgt op de 20e plek. Op de Olympische Spelen en het WK grossieert Lee vooral in zilveren medailles. In 2008 en 2012 stond zijn aartsrivaal Lin Dan hem in de weg in de olympische finales, terwijl hij op de vorige drie WK's de finale verloor. 

Ondanks zijn vooral zilveren medailles op grote toernooien stond Lee van 2008 tot en met 2012 maar liefst 199 weken op rij op de eerste positie op de wereldranglijst. Die positie raakte hij na de Spelen van Londen kwijt, maar inmiddels staat hij er weer. Badmintonfans kijken vaak reikhalzend uit naar ontmoetingen tussen Lee en de Chinees Lin Dan, die worden gezien als het equivalent van de tenniswedstrijden tussen Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic.