Nieuwe iPhones stuwen resultaten Apple

Apple heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar aanmerkelijk meer omzet en winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging dankt het Amerikaanse technologiebedrijf vooral aan de lancering vorige maand van de iPhone 6 en 6 Plus. Dat blijkt maandagnacht uit de jaarcijfers van Apple.

Door de sterke verkoop van de nieuwste iPhones zag het bedrijf uit het Californische Cupertino zijn omzet met zo'n 12,5 procent toenemen naar ruim 42 miljard dollar (32,8 miljard euro). De winst van Apple nam zelfs nog iets sterker toe. Onder de streep hield het bedrijf 8,5 miljard dollar over, ruim veertien procent meer dan een jaar eerder.

Volgens topman Tim Cook hing het huidige boekjaar van de hoogtepunten aan elkaar. Klap op de vuurpijl was echter de lancering van de nieuwe iPhones, zo stelt hij in een toelichting op de jaarcijfers. Met de naderende lancering van de Apple Watch ziet Cook het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar ook met vertrouwen tegemoet.

In de maanden tot aan de kerst verwacht de Apple-topman ergens tussen de 63,5 en 66,5 miljard dollar om te zetten. "We zien de feestdagen vol vertrouwen tegemoet", aldus Cook.