OM eist verbod op publicatie 'moordmakelaar'

Het Openbaar Ministerie spant een kort geding aan om de publicatie te voorkomen van de integrale 'kluisverklaringen' van Fred Ros, de kroongetuige in het hoger beroep van het Passageproces over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Het OM vindt het 'zeer kwalijk' dat de verklaringen nu op straat liggen, zegt een woordvoerder. "Het gaat om de verklaringen in hun geheel, niet om fragmenten. In verband met waarheidsvinding is het van belang dat niet alles tegelijk naar buiten komt. Deze gang van zaken staat een behoorlijke procesvoering in de weg." Het kort geding dient dinsdagavond bij de rechtbank in Zutphen. Er wordt meteen een uitspraak verwacht.

De misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink kondigde dinsdag aan dat hij op het punt staat de 'kluisverklaringen' in boekvorm te publiceren, onder de titel De Ros Tapes. Het boek zou dinsdagnacht worden gedistribueerd, maar dat is nu onzeker geworden.

Korterink spreekt van een 'heftige aanslag' van het OM. Volgens de journalist is er 'in principe niks geheims aan' de kluisverklaringen, omdat de inhoud de komende jaren in openbare rechtszittingen zal worden besproken. Delen van de verklaringen zijn al eerder uitgelekt.

De 45-jarige Ros heeft bij het OM 'kluisverklaringen' afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als 'moordmakelaar' en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Als de kroongetuigedeal doorgaat, kan hij over een paar jaar vrijkomen.

Het is niet voor het eerst dat geheime verklaringen van een belangrijke getuige uit de Amsterdamse onderwereld in boekvorm verschijnen. Twee journalisten van Het Parool publiceerden de verslagen van de zogenoemde 'achterbankgesprekken' van het OM met vastgoedmagnaat Willem Endstra, onder de titel De Endstra Tapes.