Meer winst voor JSF-ontwikkelaar Lockheed Martin

JSF-bouwer Lockheed Martin heeft in het derde kwartaal een winstgroei van vijf procent behaald, ondanks een twee procent lagere omzet. Het Amerikaanse defensieconcern hield 888 miljoen dollar (bijna zevenhonderd miljoen euro) over op een omzet van 11,1 miljard dollar, blijkt dinsdag uit de kwartaalcijfers.

De Aeronautics-divisie, die de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen voor onder meer het Amerikaanse en Nederlandse ministerie van Defensie maakt, zag het operationeel resultaat met twee procent teruglopen naar 362 miljoen dollar. Op JSF-productiecontracten boekte Lockheed 130 miljoen dollar extra omzet. Aan onderhoudscontracten verdiende het concern juist minder dan vorig jaar.

Lockheed verwacht dat de totale omzet over heel dit jaar licht daalt van 45,3 tot 45 miljard dollar. Voor de nabije toekomst gaat het bedrijf ervan uit dat de geldkraan vanuit de Amerikaanse overheid open blijft staan. Veranderingen op dat gebied kunnen het bedrijf ertoe dwingen de voorspellingen te herzien. Lockheed onderkent dat het erg afhankelijk is van overheidscontracten zoals die voor de F-35. Die afhankelijkheid vormt een risico, vindt het bedrijf.

Naast de Verenigde Staten en Nederland zijn ook Australië, Canada, Denemarken, Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen Turkije, Singapore, Japan en Israël binnen het JSF-project klant bij Lockheed.

De Nederlandse staat neemt sinds 2002 deel aan het JSF-project en levert een bijdrage van achthonderd miljoen euro aan de ontwikkeling van de F-35 Lightning II, zoals de JSF officieel heet. Op termijn wil het ministerie van Defensie 37 toestellen kopen. Volgend jaar bestelt Nederland de eerste vliegtuigen, die vanaf 2019 moeten worden geleverd. Tot die tijd worden de toestellen getest en verbeterd.