Microsoft-topman krijgt veel hogere vergoeding

Satya Nadella krijgt dit jaar een flink hogere vergoeding nu hij de nieuwe topman van Microsoft is. De Indiër krijgt voor zijn werkzaamheden in het afgelopen boekjaar een bedrag van 84,3 miljoen dollar (65,8 miljoen euro), elf keer zo veel als vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van Microsoft.

Vooral de aandelenbonus van Nadella - sinds februari dit jaar aan het roer bij de softwaregigant - is flink gestegen sinds zijn promotie. Over vorig boekjaar kreeg hij voor bijna tachtig miljoen dollar aan aandelen. Het grootste deel daarvan krijgt hij overigens pas in 2019, als hij bepaalde doelen heeft behaald.

Vergeleken met het aandelenpakket valt het vaste salaris van Nadella bijna in het niet. Over het gebroken boekjaar, dat in juni eindigde, kreeg de opvolger van Steve Ballmer een vaste beloning van 918 duizend dollar. Een jaar eerder was dat nog een bedrag van 670 duizend dollar.

Nadella is de eerste topman die naast salaris ook een groot aandelenpakket krijgt. Zijn voorgangers Bill Gates en Ballmer kregen hun vergoeding niet in de vorm van aandelen, omdat ze al een groot aantal stukken in het bedrijf bezaten. Nadella is pas de derde topman in het bijna veertigjarige bestaan van Microsoft.