Volvo Ocean Race-boten naderen de evenaar

De Volvo Ocean Race is alweer tien dagen onderweg in de eerste etappe richting Kaapstad. En de vloot nadert op dit moment de Intertropische convergentiezone ook wel De Doldrums genoemd. Dit is een gebied rond de evenaar waar het weer heel onvoorspelbaar is. In het gebied kan het soms dagen of weken heel licht of zelfs helemaal niet waaien.

Bij de Kaapverdische Eilanden is er een schifting ontstaan tussen de boten. Zo zijn de boten van Team Vestas Wind en Mapfre die een oostelijke koers aanhouden, terwijl Team Brunel and Abu Dhabi Ocean Racing een meest westelijke koers varen. Dongfeng Race Team, Team Alvimedica en de vrouwenboot Team SCA kiezen een middenweg daarin.

Op dit moment is Abu Dhabi Ocean Racing de koploper. De boot van schipper Ian Walker heeft twee nautische mijl voorsprong op de Nederlandse boot Team Brunel. Op gepaste afstand volgt de Chinese boot Dongfeng Race Team met vierendertig nautische mijlen achterstand. De vrouwenboot van Team SCA sluit de rij op vijfenzestig nautisch mijlen achter de koplopers. De westelijke koers is op dit moment, met nog een kleine 800 nautische mijlen te varen tot de virtuele boei bij Fernando de Noronha de beste keus.

Posities  21 oktober 11:59 Nederlandse tijd

Pos Team Nog te varen Verschil  
1 Abu Dhabi Ocean Racing 4.122 nm    
2 Team Brunel 4.124 nm 2 nm  
3 Dongfeng Race Team 4.156 nm 34 nm  
4 Team Alvimedica 4.164 nm 42 nm  
5 MAPFRE 4.171 nm 49 nm  
6 Team Vestas Wind 4.185 nm 63 nm  
7 Team SCA 4.187 nm 65 nm