Air France-KLM en partners doen concessies

De samenwerkende luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM, Alitalia en Delta hebben voorstellen gedaan om Brusselse zorgen over oneerlijke concurrentie de kop in te drukken, meldt de Europese Commissie dinsdag. De commissie legt de voorgestelde concessies voor aan concurrenten.

De drie willen nu start- en landingsplekken beschikbaar stellen op de routes van Amsterdam, Parijs en Rome naar New York, zodat concurrenten op de routes kunnen gaan vliegen. Daarnaast zijn ze bereid afspraken te maken waardoor concurrenten tickets op hun vluchten aan kunnen bieden.

Brussel vreest dat de intensieve samenwerking tussen de drie tot hogere prijzen op een aantal trajecten leidt en concurrenten buitenspel zet. Dat is in strijd met de Europese mededingingsregels. De commissie doet sinds begin 2012 onderzoek naar de nauwe samenwerking tussen het Frans-Nederlandse Air France-KLM, het Italiaanse Alitalia en het Amerikaanse Delta.

Als de markt positief op de voorstellen reageert en de concessies de zorgen van de commissie wegnemen, wil Brussel de voorstellen wettelijk vastleggen.