Verklaringen 'moordmakelaar' in boek

De verklaringen die de Amsterdamse 'moordmakelaar' Fred Ros heeft afgelegd tegenover justitie verschijnen in boekvorm. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink publiceert het boek dinsdag, meldt hij op zijn website.

Ros is kroongetuige in het hoger beroep van het Passageproces, dat draait om een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Hij heeft bij het OM 'kluisverklaringen' afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf.

"Toen ik er wat van gelezen had, dacht ik maar één ding: dit is een boek", schrijft Korterink op zijn website. Volgens de journalist is er 'in principe niks geheims aan' de kluisverklaringen, omdat de inhoud de komende jaren in openbare rechtszittingen zal worden besproken. Delen van de verklaringen zijn eerder al uitgelekt.

Het is niet voor het eerst dat geheime verklaringen van een belangrijke getuige uit de Amsterdamse onderwereld in boekvorm verschijnen. Twee journalisten van Het Parool publiceerden de verslagen van de zogenoemde 'achterbankgesprekken' van het OM met vastgoedmagnaat Willem Endstra, onder de titel De Endstra Tapes. Het boek met de verklaringen van Ros is getiteld De Ros Tapes.

Het Openbaar Ministerie was dinsdagochtend niet meteen bereikbaar voor een reactie op de publicatie van de kluisverklaringen van Ros.