Modeontwerper Oscar de la Renta (82) overleden

Oscar de la Renta is maandag op 82-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat heeft zijn stiefdochter in een verklaring laten weten. De modeontwerper leed al jaren aan kanker. Vorige week werd al bekend dat Peter Copping de ontwerper opvolgt bij zijn label.

"Hoewel onze harten zijn gebroken door het nieuws dat we zonder Oscar verder moeten, is hij nog steeds erg bij ons. Oscars harde werk, zijn intelligentie en zijn liefde voor het leven zijn het hart van ons bedrijf", is te lezen in de verklaring. "Alles wat we doen en wat we gaan doen, is geïnspireerd door zijn normen en waarden en geest."

De la Renta, die werd geboren in de Dominicaanse Republiek, vertrok op 18-jarige leeftijd naar Madrid om te studeren. Daar ontdekte hij zijn liefde voor mode en begon daar te werken met Cristobal Balenciaga, die zijn mentor werd. Vervolgens werkte De la Renta voor Lanvin in Parijs, waarna hij naar New York vertrok. In 1965 begon hij zijn eigen label.

De modeontwerper wist met zijn eigen bedrijf de aandacht van presidentsvrouwen als Jackie Kennedy, Nancy Reagan en Hillary Clinton te trekken. Later werd zijn kleding ook populair bij actrices als Amy Adams, Sandra Bullock en Jessica Biel. Vorige maand nog trouwde Amal Alamuddin in een bruidsjurk van De la Renta met George Clooney.

De la Renta won tijdens zijn carrière meerdere modeprijzen. Zo sleepte hij tweemaal de prestigieuze award voor ontwerper van het jaar van de Council of Fashion Designers in de wacht. Ook won de ontwerper meerdere oeuvreprijzen. De la Renta was getrouwd met Annette Engelhard.