Bloedige aanslag op huis vol Houthi in Jemen

Een huis dat gebruikt werd door sjiitische Houthi-rebellen in Zuid-Jemen is maandag met een bomauto opgeblazen. De dader nam minstens tien Houthi mee in zijn graf. Vijftien mensen raakten gewond.

De zelfmoordaanslag liet weinig over van de woning van Abdullah Idris, een lokaal kopstuk van de partij van de afgezette president Ali Abdullah Saleh. De aanslag vond plaats in Radaa, in de provincie Baydah. Even voordien meldden plaatselijke clanleiders dat strijders van Al-Qaida en de Houthi hevig slag leverden in dat gebied.

Alle slachtoffers waren Houthi. De sjiitische opstandelingen, die de steun zouden genieten van Salehs oude getrouwen in het leger en onder stamhoofden, hebben de afgelopen maanden grote delen van Jemen veroverd en kregen zelfs de hoofdstad Sanaa in handen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar draagt de handtekening van Al-Qaida. De terreurorganisatie heeft zich opgeworpen tot beschermheer van de soennieten in Jemen, die door de sjiitische Houthi zouden worden bedreigd. De Houthi zeggen te strijden tegen terreur en voor een ongedeeld Jemen.

De gouverneur van Sanaa, Abdul-Ghani Jameel, is maandag afgetreden. De Houthi eisten het vertrek van de hoofdstedelijke gouverneur omdat hij corrupt zou zijn.