Handelsweek rood van start

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX leverde 0,7 procent in op 384,40 punten. Daarmee deed het Damrak het beter dan de omringende beurzen, ondanks het koersverlies voor zwaargewicht Shell. Nabeurs staan nog de resultaten van Apple geagendeerd.

Op Wall Street werd al flink negatief gereageerd op de kwartaalrapportage van IBM, dat eigenlijk net als Apple pas nabeurs met cijfers zou komen. Big Blue leverde lopende de handelsdag bijna zeven procent in.

In de AEX werden vijftien fondsen lager verhandeld en negen fondsen hoger. De grootste daler was Philips met een verlies van 3,7 procent nadat het Eindhovense bedrijf met de cijfers over het derde kwartaal kwam.

Ook de oliegerelateerde fondsen Royal Dutch Shell en SBM Offshore leverden in, respectievelijk 2,1 en 2,8 procent. Shell kondigde maandag de beursgang van Shell Midwest aan, en SBM Offshore meldde de terminal activiteiten te willen afsplitsen en in aparte dochterondernemingen te zullen onderbrengen.

De grootste stijger was Boskalis nadat de baggeraar een grote klus binnenhaalde voor het Suezkanaal. De opdracht ter waarde van 375 miljoen dollar was aanleiding voor Rabobank om het koersdoel voor de baggeraar te verhogen naar 42,00 euro. Boskalis won 2,1 procent op 40,00 euro.

Verder viel Gemalto op. Aanvankelijk zette het fonds de koersafstraffing van vrijdag voort na een negatief rapport van Barclays, maar bij het slot kleurde het aandeel nipt 0,1 procent groen.

In de Midkap was Nutreco de uitblinker met een dagwinst van 39,5 procent nadat SHV een overnamebod uitbracht. Analisten houden evenwel rekening met een biedingsstrijd rondom de diervoederspecialist en SNS Securities verhoogde het koersdoel voor Nutreco dan ook naar 48,00 euro, maar liefst 8,00 euro meer dan het overnamebod van SHV.

Binckbank won 1,2 procent op weinig verrassende kwartaalcijfers. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de ontwikkeling bij Alex Vermogensbeheer wel een tegenvaller, die de online broker naar verwachting ook in het vierde kwartaal parten gaat spelen.

Tegenover de koerswinst van Nutreco stonden verliezen van bijna vier procent voor Aperam en USG People. De grootste daler was evenwel centenfonds Imtech, dat bijna 20 procent inleverde op 0,02 euro.

Hoogvliegers onder de smallcaps waren AMG en Kendrion nadat beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten de twee fondsen tipte. AMG won 5,1 procent en Kendrion sloot 2,5 procent hoger. Ordina leverde daarentegen 3,2 procent in. Rabobank verlaagde het koersdoel voor de ict-dienstverlener van 2,50 naar 1,43 euro, maar handhaafde de koopaanbeveling wel.