Iran biedt Libanon 'verdedigingsmiddelen' aan

Iran staat klaar om het Libanese leger van extra 'verdedigingsmiddelen' te voorzien. Die zijn bedoeld om extremisten in Libanon, Syrië en Irak het hoofd te bieden, tekende persbureau Mehr op uit de mond van de Iraanse minister van defensie. De Verenigde Naties verboden Iran in 2007 wapens in- of uit te voeren.

Om te voorkomen dat extremisten in de genoemde landen door hen beraamde 'onmenselijke misdaden' kunnen plegen zal Iran het Libanese leger steunen 'tegen deze en andere terreurgroepen', aldus minister Ahmad Dehghan. De minister, de de rang van generaal heeft, liet niet los waaruit de zending bestaat.

Het sjiitische Iran is de belangrijkste bondgenoot en financier van de geestverwante Libanese Hezbollah-beweging en het regime van de Syrische president Bashar Assad. Hezbollah en Iran vechten zij aan zij met het Syrische leger tegen de voornamelijk soennitische rebellen. De terreurbeweging Islamitische Staat is hun voornaamste vijand. Dehghan leek maandag op de strijd tegen deze groepen te doelen.

Volgens Dehghan wacht de zending nog op groen licht van de Libanese autoriteiten. Hij omschreef Libanon als een land met een 'bijzondere plaats' in het Iraanse buitenlandbeleid.