Al-Qaida wint terrein in zuiden Jemen

Strijders van Al-Qaida in Jemen hebben in het zuiden van het land wat terreinwinst geboekt. Ze veroverden de plaats Al-Adeen, die ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa ligt, melden bronnen bij de overheid.

De extremisten vielen Al-Adeen donderdag al binnen. Ze bezetten toen een steunpunt van de veiligheidsdiensten en beroofden een bank. Toen versterkingen arriveerden voor het verdreven garnizoen vluchtten de aanvallers de bergen weer in. Ditmaal lijken ze de plaats in de provincie Ebb stevig in handen te hebben.

Het radicaalsoennitische Al-Qaida is elders in het land ondertussen in een felle strijd verwikkeld met de sjiitische Houthi-rebellen, aldus de bronnen. De Houthi verloren dertien man in hevige gevechten rond het wat noordoostelijker gelegen Raad in de provincie Baydah. Aan soennitische zijde sneuvelden vijftien strijders.

De Jemenitische tak van Al-Qaida heeft in het zuiden van Jemen stevig voet aan de grond. Geregeld vallen de extremisten overheidsgebouwen aan.