Telling stemmen gestaakt in Mozambique

De autoriteiten in Mozambique zijn deels gestopt met het tellen van de stemmen van de onlangs gehouden presidentsverkiezingen. Gevreesd wordt dat er in een van de provincies met meer dan zestig procent van de stembiljetten is gefraudeerd.

Volgens een rapport van een lokale organisatie heeft de kiescommissie meer uitslagen van stembureaus gekregen dan er stembureaus zijn. Dit kan betekenen dat stemmen meerdere keren zijn meegeteld. De kiescommissie onderzoekt de zaak.

Op de verkiezingsdag vorige week woensdag werden in dezelfde provincie stembussen in brand gestoken. De daders deden dit omdat er volgens hen was gefraudeerd door aanhangers van Filipe Nyusi, de kandidaat van de regererende Frelimo-partij.

De oppositie liet zondag weten de uitslag niet te erkennen. In de voorlopige telling gaat Frelimo met 62 procent van de stemmen aan de leiding. Afonso Dhlakama, die volgens de tellingen zo'n 32 procent van de stemmen kreeg, heeft voorgesteld een regering van nationale eenheid te vormen.

Waarnemers concludeerden dat hoewel er sprake was van onregelmatigheden, de verkiezingen grotendeels eerlijk en vrij zijn verlopen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon feliciteerde Mozambique met de vreedzaam verlopen stembusgang.