Controle partydrugs geen prioriteit voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) vooral gecontroleerd op overlast door bezoekers. Het tegengaan van drugsgebruik werd grotendeels aan de organisatie van de ongeveer tachtig ADE-feesten overgelaten, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

Twee bezoekers overleden afgelopen weekend in Amsterdam, vermoedelijk na het gebruik van drugs. Er wordt sectie verricht om de doodsoorzaak van de 21- en 33-jarige slachtoffers vast te stellen, laat een woordvoerder van de politie weten. Daarna besluit het Openbaar Ministerie of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

De gemeente vindt de keuze om al dan niet harder op te treden tegen drugsgebruik vooral een onderwerp voor de politiek. "We moeten constateren dat voor veel bezoekers van dit soort feesten drugsgebruik erbij hoort. Het is een bredere discussie hoe je daarmee omgaat. De politiek is aan zet", aldus de gemeentewoordvoerder.

Organisaties van feesten krijgen alleen een vergunning als ze aan strenge eisen voldoen. Zo moeten er drugsinleverbakken zijn, een goed uitgeruste EHBO-post en gratis water beschikbaar zijn. Controleurs van de gemeente bezochten alle feesten, maar daarbij was het speerpunt dit jaar naast geluidsoverlast de speciaal voor ADE tot 08.00 uur verruimde openingstijden.

Of de feesten in Club Lite en in de Westergasfabriek waar de slachtoffers vielen aan de regels voldeden is nog niet duidelijk. De gemeente gaat haar eigen controlesysteem nog evalueren.

Amsterdam Dance Event is het grootste evenement voor elektronische muziek ter wereld. Op de feesten en conferenties kwamen van woensdag tot en met zondag 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland af. Op de twee dodelijke slachtoffers na verliep het evenement zonder grote problemen.