Kerry wil meer hulp Azië bij strijd tegen IS

Aziatische landen moeten meer doen in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag gezegd in Jakarta. Kerry is in Indonesië voor de installatie van de nieuwe Indonesische president Joko Widodo.

Volgens bronnen in de entourage van Kerry moeten islamitische landen in Azië de hoogste prioriteit geven aan het voorkomen dat strijders voor IS kunnen worden gerekruteerd. De Verenigde Staten willen dat deze landen 'meer doen en meer samenwerken' om extremisme de kop in te drukken, extremistische ideologieën uit te bannen en te voorkomen dat mensen in het buitenland deelnemen aan de jihad.

Kerry sprak tijdens zijn bezoek met de Maleisische premier Najib Razak en de Australische premier Tony Abbot. Kerry bedankte Razak dat Maleisië stelling heeft genomen tegen de extremistische ideologie van IS. Tegen Abbot zei hij dat het 'van groot belang is dat er een mondiale coalitie is die begrijpt wat er op het spel staat'.

De minister liet ook weten blij te zijn dat in Irak eindelijk de nieuwe minister van defensie en binnenlandse zaken is benoemd. "Dat is bijzonder handig bij het plannen en invoeren van ons werk."

Azië is een belangrijk gebied voor de VS. De economische groei van de regio is gigantisch. Kerry heeft de afgelopen twintig maanden acht keer de regio bezocht. Dinsdag vertrekt hij weer naar Duitsland.