Twee Japanse ministers binnen enkele uren opgestapt

Slechts enkele uren na elkaar zijn maandag de Japanse ministers van handel en justitie opgestapt. Yuko Obuchi en Midori Matsushima behoorden tot de groep van vijf vrouwen die premier Shinzo Abe vorige maand aanstelde om meer seksegelijkheid binnen de politiek en het zakenleven te promoten. De bewindsvrouwen vertrekken vanwege beschuldigingen van het misbruik van campagnefondsen.

Minister van handel Obuchi zei dat ze haar ambt neerlegt om zich volledig te kunnen richten op een onderzoek over misstanden bij het gebruik van campagnegelden. Zij gaf niet toe iets verkeerds te hebben gedaan, maar meent niet volwaardig als minister te kunnen functioneren zolang het onderzoek loopt.

Minister van justitie Matsushima gaf er de brui aan nadat een oppositiepartij, de Democratische Partij van Japan, een juridische aanklacht indiende tegen haar. De politica deelde tijdens haar verkiezingscampagne handventilatoren, ook wel bekend als 'uchiwa', uit aan haar aanhangers. Dit zou mogelijk in strijd zijn met hoe campagnefondsen wettelijk gezien mogen worden ingezet.

Het ontslag is een flinke domper voor de conservatieve regering van Abe. Hij hoopte met de aanstelling van de vrouwelijke politici juist zijn populariteit te vergroten. Twee andere vrouwelijke ministers worden ervan beschuldigd banden met racistische organisaties te hebben.