HRW: Koeweit pakt paspoorten dissidenten af

De regering van Koeweit heeft dit jaar 33 burgers hun paspoort afgenomen. Drie van hen zijn uitgesproken criticasters van de regering, stelt Human Rights Watch (HRW).

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft Koeweit eind september nog eens achttien mensen hun staatsburgerschap ontnomen. Het totaalaantal voor 2014 komt daarmee op 33, becijfert zij.

Human Rights Watch wil dat Koeweit de strafmaatregel niet langer inzet tegen mensen die volgens de organisatie slechts van hun vrijheid van meningsuiting gebruikmaken. Ook moeten burgers wier paspoort is afgenomen voortaan beroep kunnen aantekenen.

De Koeweitse regering heeft afgelopen jaar onder meer mediabaron Ahmad al-Shemmeri statenloos gemaakt. De onafhankelijke televisiezender Al-Youm en krant Alam Al-Yawm moesten in 2014 meermalen op last van de overheid voor enige tijd dicht. Ook Al-Shemmeri's vier kinderen verloren hun staatsburgerschap.

De oppositie in het oliestaatje voert al langer campagne tegen de intrekking van paspoorten. Volgens haar probeert de regering tegenstanders met die maatregel de mond te snoeren.