Amsterdamse filmclub breidt uit naar Utrecht

De Amsterdamse filmclub Amongst Friends slaat zijn vleugels uit naar Utrecht. Het initiatief, dat vijf jaar geleden ontstond in bioscoop Het Ketelhuis, gaat maandag van start in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Het Filmhuis in Den Haag is een jaar geleden al begonnen met een satellieteditie van de maandelijke filmavonden.

Amongst Friends is een luxe versie van de sneakpreview, een voorpremière van een film die pas over een paar weken of zelfs maanden in de Nederlandse bioscopen te zien is. ,,Film kijken is op die avonden echt een happening”, vertelt mede-oprichter Hein van Joolen.

Hij organiseert de Amongst Friends-events samen met internetondernemer en populaire blogger Nalden. ,,We leiden de film ook in en leggen uit waarom we voor juist deze titel hebben gekozen. Je merkt dat het publiek daardoor bewuster gaat kijken, wat zeker naderhand voor leuke discussie zorgt.” Bezoekers van Amongst Friends kunnen binnenkort ook via de website hun meningen en ervaringen uitwisselen.

De maandelijke avonden van de filmclub in Het Ketelhuis zijn doorgaans stampvol uitverkocht. En ook de bijeenkomsten in het Filmhuis Den Haag lopen erg goed. De eerste Utrechtse versie vindt maandag plaats en loopt ook al storm, aldus Van Joolen.

Amsterdamse filmclub breidt uit naar 030
Amsterdamse filmclub breidt uit naar 030 (Foto: ANP)