'Oekraïne bereikt aardgasakkoord met Rusland'

Na een lange reeks geschillen hebben Oekraïne en Rusland eindelijk een akkoord gesloten over de levering van aardgas tijdens de naderende winter. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag in een televisie-interview gezegd. In juni draaide Moskou de gaskraan naar Oekraïne dicht vanwege een betalingsachterstand.

"Ik kan u zeggen dat Oekraïne aardgas zal hebben", zei Porosjenko. "Oekraïne zal warmte hebben."

Door het afsluiten van de gastoevoer vergrootte Rusland het risico dat Oekraïne zonder aardgas zou komen te zitten tijdens de koudste maanden van het jaar. Maar het zorgde ook voor de vrees dat gasleveranties naar Europa in gevaar kwamen als Oekraïne illegaal gas zou aftappen. De pijpleidingen naar West-Europa lopen door Oekraïens grondgebied.

Porosjenko zei dat Rusland akkoord is gegaan met een gasprijs van 300 euro per duizend kubieke meter. Kiev weigerde eerder te betalen omdat het een hogere prijs oneerlijk vond. Het staatshoofd verwacht dat de overeenkomt dinsdag wordt ondertekend.

Afgelopen vrijdag ontmoetten Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin elkaar op een Europa-Aziëtop in Milaan. Daar spraken de ambtgenoten af dat zij zouden werken aan een oplossing van het aardgasdispuut en een formeel vredesverdrag voor de strijd in Oost-Oekraïne.

De Russische regering en staatsgasbedrijf Gazprom hebben nog niet op de uitlatingen van Porosjenko gereageerd.