Uitslag Moto2 Grand Prix van Australië

Motorcoureur Maverick Viñales heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto2 gewonnen. De Spanjaard was vooral in de slotfase niet te kloppen. Ondanks zijn zege kan hij de wereldtitel niet meer winnen, die gaat naar Esteve Rabat of Mika Kallio.

Polesitter Rabat hield zijn eerste plek vast, maar maakte al snel een grote fout en viel terug naar plek zeven. Daardoor kon teamgenoot Kallio de leiding pakken, terwijl Sam Lowes vanaf plek zeven sterk naar de tweede plek reed. Kallio sloeg al snel een klein gaatje naar een groep met Viñales, Rabat, Tom Lühti, Lowes, Johan Zarco en Marcel Schrötter.

Na zes ronden wisten Rabat en Viñales zich los te rijden van de rest, waarna ze dankzij een fout van Kallio vrij snel de aansluiting vonden bij de Fin. Niet veel later konden ook Lowes en Lühti weer aansluiten bij het trio. Halverwege de race maakte Rabat een fout op hetzelfde punt als in de eerste ronde, waardoor hij terugviel tot achter Viñales, Kallio en Lühti, terwijl ook Lowes snel voorbij Rabat kwam.

Met een kleine tien ronden te rijden volgde de aanval van teamgenoten Rabat en Kallio op Viñales en Lühti, maar ook dat zou niet heel lang duren. Kallio maakte een grote fout op het punt waar Rabat dat al twee keer eerder deed waardoor hij de groep moest laten gaan. Ondertussen ging Zarco vanaf de zesde plek onderuit, een slecht einde voor de jubilaris - Zarco reed zijn 100e grand prix.

Vijf ronden voor het einde konden Rabat en Viñales zich losrijden van de rest, waarbij Viñales duidelijk de sterkere was. Hij liet zijn landgenoot achter en ging vanaf dat moment onbedreigd naar de zege. Kallio gaf de strijd om de wereldtitel ondertussen nog niet op en liet de snelste raceronde noteren. Het was echter Lühti die de teamgenoten versloeg en als tweede over de streep kwam, voor Rabat, Kallio en Lowes, die zo het beste resultaat in zijn nog jonge Moto2-carrière boekte.

In het kampioenschap gaat Rabat nog altijd ruim aan de leiding. Het kampioenschap kan hem vrijwel niet meer ontgaan, want hij heeft genoeg aan één top-zesklassering in de laatste twee races. Ter illustratie: In de voorgaande zestien races is hij slechts één keer buiten de beste vier gefinished. Alleen Kallio kan hem theoretisch nog inhalen, Viñales heeft ook mathematisch geen kans meer.