Lammers: "Ik wilde iemand zijn die niet bestond"

Kim Lammers sloot afgelopen zomer op een daverende manier haar interlandloopbaan af: met een gouden plak op het WK hockey. Tijdens een interview met hockey.nl vertelde de spits onder andere over haar hockeycarrière en over haar nieuwe baan als directeur van het Ronald MCDonald Centre.

Lammers geeft aan dat ze pas na een tijdje door had dat ze een bovengemiddeld talent had. "Je hebt natuurlijk speelsters van wie je al vroeg ziet dat ze later heel goed gaan worden en meer dan honderd interlands zullen spelen. In mijn generatie waren dat Maartje Scheepstra en Miek van Geenhuizen. Bij mij spatte het talent er niet vanaf. In Nederlands A, Jong Oranje en ook bij Laren duurde het even voordat ik mijn draai had gevonden. Ik was blij dat ik goals maakte, maar wilde meer zijn dan iemand die kan scoren. Het heeft best lang geduurd voordat ik tevreden was met mijn eigen speelstijl."

De international wilde net zo technisch zijn als Naomi van As en net zo snel als Ellen hoog. "Ik wilde iemand zijn die niet bestond. De enige die dat echt kon, was Luciana Aymar. Pas na mijn kruisbandblessure in 2007, waardoor ik uiteindelijk de Spelen van Beijing miste, ben ik mijn beperkingen gaan accepteren. Toen pas zag ik in dat ik een van de beste spitsen ter wereld was. Dat het maken van heel veel goals een unieke kwaliteit is. En dat het ook goed is als je in een wedstrijd amper een bal krijgt, maar wel scoort. Prima, daarvoor ben ik."

Er was een tijd dat Lammers de bijnaam De Hulk had. Een bijnaam die ze vervelend vond. "Dat vond ik niet leuk. Maar als dat het plaatje is, dan gaat het zo. Ik was zwaarder, wat opgeblazen. Ook daarin was ik misschien een makkelijke prooi."

Lammers is vanaf augustus dit jaar directeur van het Ronald MCDonald Centre in Amsterdam. Ze heeft ook in deze tak haar voorbeelden, zoals Mascha van der Vaart, Carole Thate en Marjolein Bolhuis. "Oud-internationals die ook leiding hebben gegeven aan een organisatie of dat nog steeds doen. Mascha heb ik daar weleens over gesproken. Met Carole en Marjolein wil ik graag nog een afspraak maken."

Kim Lammers in actie tijdens het WK hockey (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Kim Lammers in actie tijdens het WK hockey (PRO SHOTS/Willem Vernes)