Koenders nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Bert Koenders is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Frans Timmermans heeft het stokje vrijdag aan het begin van de middag overgedragen aan Koenders.

"Ik prijs me gelukkig hem op te volgen. Hij heeft Nederland kundig en met verve vertegenwoordigd", zei de kersverse bewindsman in een korte verklaring voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Koenders benadrukte dat hij begint aan een zware klus. Sinds zijn vertrek in 2010 als minister is Nederland flink veranderd. "Veel mensen hebben zorgen over conflicten aan de rand van Europa. Zorgen over extremisme en mensenrechten. Die zorgen deel ik met Nederland."

De PvdA'er zei zich verder met 'verve' in te zullen zetten voor de belangen van Nederland in het buitenland. "Er liggen veel kansen en mogelijkheden voor Nederland." Komende week spreekt Koenders in Europees verband al met zijn nieuwe ambtsgenoten. Ook zei hij op korte termijn om de tafel te gaan met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Eerder op de dag werd Koenders op Paleis Noordeinde beëdigd door koning Willem-Alexander, nadat hij aan het begin van de ochtend een gesprek had gehad met premier Mark Rutte (VVD). Koenders volgt Frans Timmermans (PvdA) op, die de nieuwe eurocommissaris namens Nederland wordt.

Timmermans was donderdag voor het laatst in de Tweede Kamer, waar de politici met applaus afscheid van hem namen.

Bert Koenders (Foto: Novum)
Bert Koenders (Foto: Novum)