Eerste medaille Nederland op EK baanwielrennen

Nederland heeft de eerste medaille op het EK baanwielrennen op Guadeloupe binnen. Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx veroverden donderdagnacht brons op de teamsprint. In de wedstrijd om de derde plek werd nipt afgerekend met Sandie Clair en Virginie Cueff: De Françaises waren ruim een tiende van een seconde langzamer. In de finale pakte Rusland het goud door de Duitse dames te verslaan.

Op de puntenkoers heeft Kirsten Wild haar vorig jaar in Apeldoorn veroverde titel niet kunnen verdedigen. Door twee van de eerste vier tussensprints te winnen begon Wild uitstekend, maar daarna pakte ze geen punten meer. In de eindsprint kwam ze net tekort om nog punten te pakken voor het brons. Eugenia Bujak uit Polen won de titel, voor de Belgische Kelly Druyts en Elena Cecchini uit Italië.

De Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging hebben hun wedstrijd om de zevende plek gewonnen. Het kwartet was tegen Oekraïne ruim twee seconden sneller dan de tegenstander. Het goud ging naar de Britten, die Duitsland aftroefden in de finale. Rusland versloeg Frankrijk in de strijd om het brons.

Theo Bos kon zijn comeback in het baanwielrennen niet opluisteren met een medaille. Op het onderdeel scratch kwam hij na 15 kilometer als elfde over de finish. De Belg Otto Vergaerde versloeg in de eindsprint zijn Spaanse medevluchter Eloy Teruel, die zo zijn vierde kampioenschapsmedaille pakte en weer naast het goud greep. De Brit Ed Clancy won de sprint van het peloton dat op een ronde was gezet door het duo. Roy Eefting werd 22e.

Ook bij de vrouwen pakte Groot-Brittannië het goud op de achtervolging. De wereldkampioenen kenden geen enkele moeite met Rusland en wonnen met bijna zeven seconden voorsprong. Italië versloeg Polen in de strijd om het brons. De Duitse sprinters, onder aanleiding van Robert Förstemann, waren in de finale te sterk voor hun grote concurrenten uit Frankrijk. Rusland versloeg Polen en pakte het brons, terwijl Nederland in de kwalificaties al als vijfde was geëindigd.