'Vier jaar cel voor hoerenloper'

Hoerenlopers moeten als het aan de PvdA, SP en ChristenUnie ligt een celstraf van maximaal vier jaar of een boete tot twintigduizend euro krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die de drie partijen vrijdag presenteren, schrijft de Volkskrant.

Het gaat om klanten van prostituees die kunnen weten dat een vrouw onder dwang werkt. De partijen willen uitbuiting tegengaan en hopen ook dat de wet klanten van prostituees aanmoedigt om misstanden te melden.

De politie kan met de nieuwe wet bijvoorbeeld actief gaan zoeken op recensiewebsites over hoeren, om aan de hand van IP-adressen te herleiden wie bij welke hoer is geweest. Zo zouden op internet beschrijvingen te vinden zijn van prostituees die huilend hun werk doen. Net als bij heling moet een 'redelijk vermoeden' van een misdrijf genoeg zijn om straf te krijgen.

"Het doel is niet om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees", licht ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers in de krant toe. "Het doel is dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet."

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer pleitte eerder al om hoerenlopers strafbaar te stellen. Ook de politie en het Openbaar Ministerie dringen er al enige tijd op aan.