Staat keert schadevergoeding weduwen Sulawesi uit

De staat keert een schadevergoeding van twintigduizend euro uit aan acht weduwen uit Sulawesi vanwege de standrechtelijke executies van hun echtgenoten door Nederlandse militairen in voormalig Nederlands-Indië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Eerder was al vastgesteld dat deze vrouwen aanspraak konden maken op de vergoeding. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) willen niet wachten met het uitkeren van de schadevergoeding nu duidelijk is dat de vrouwen daarvoor in aanmerking komen. Eind november bepaalt de rechter of de weduwen ook nog recht hebben op vergoeding van de proceskosten.

Naast deze groep van acht vrouwen is een aantal andere claims nog in behandeling. Het gaat om tien claims die nog onvoldoende zijn onderbouwd. De advocaat heeft inmiddels nadere informatie aangeleverd zodat die zaken opnieuw kunnen worden bekeken.

Verder zijn in juni de stukken ingediend voor nog eens elf claims. Daarvoor geldt dat die eveneens onvoldoende aannemelijk zijn gemaakt. Mocht de advocaat van deze weduwen ook in deze gevallen met aanvullende informatie komen, dan worden ook die gevallen opnieuw beoordeeld, aldus Buitenlandse Zaken.

De vrouwen hebben een beroep gedaan op de regeling waarmee het kabinet vorig jaar kwam nadat de rechter schadevergoedingen hadden toegekend aan de weduwen van slachtoffers uit Zuid-Sulawesi en Rawagede. De regeling is bedoeld om de geleden schade te vergoeden van weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies 'van vergelijkbare ernst en aard'. Het gaat om een vast bedrag van twintigduizend euro per weduwe.