Eneco neemt Utrechtse centrales Nuon over

Energiebedrijf Eneco koopt de warmte- en elektriciteitscentrales van Nuon in Utrecht. Dat hebben Eneco en het Zweedse Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, donderdag bekendgemaakt. Bij de transactie, die op 1 januari moet zijn afgerond, stappen 85 medewerkers van Nuon over naar Eneco. Welk bedrag met de transactie gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

Eneco was al de enige klant van de warmtecentrales. Omdat het contract hierover eind dit jaar afliep, was het volgens de twee bedrijven 'een natuurlijk moment' om te kijken naar de toekomst van de stadsverwarming in Utrecht. Om de warmteopwekking op de lange termijn veilig te stellen en de productie te verduurzamen, bleek het volgens beide partijen het beste om de gehele keten bij één partij onder te brengen.

Onderdeel van de transactie zijn twee elektriciteits- en warmtecentrales, vijf hulpwarmtecentrales en zeven warmteoverdrachtstations. Ook het 25 kilometer lange leidingennet waardoor de warmte wordt getransporteerd naar vijftigduizend huishoudens en 1200 zakelijke klanten van Eneco in Utrecht en Nieuwegein is meeverkocht.

Eneco heeft verder de plannen voor de bouw van een nieuwe biomassacentrale overgenomen, maar of die plannen ook worden uitgevoerd bekijkt het energiebedrijf nog.