Van Avermaet Belgisch renner van het jaar

Greg van Avermaet is woensdag uitgeroepen tot Flandrien 2014, de prijs voor beste Belgische wielrenner van het seizoen. De BMC-coureur kreeg de trofee op een gala in Oostende uit handen van de Nederlanders Marianne Vos en Jan Mulder. Van Avermaet streek in 2008 en vorig jaar ook al met de eer.

De 29-jarige Van Avermaet eindigde dit seizoen onder meer als tweede in de Ronde van Vlaanderen, won een rit in de Eneco Tour en schreef de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam. Ook behaalde Van Avermaet in de Tour de France twee ereplaatsen en was hij met een vijfde plaats de beste Belg op het WK in Ponferrada.

Zijn collega's gaven hem de voorkeur boven Lotto-Belisol-renner Tim Wellens en Sep Vanmarcke van Belkin. Philippe Gilbert en Tom Boonen, die de prijs eveneens al drie keer in ontvangst mochten nemen, strandden dit jaar op plek vier en vijf.

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski kreeg de trofee van Internationale Flandrien. Sven Nys werd verkozen tot beste Belgische veldrijder. Het wielergala wordt sinds 2003 georganiseerd door de krant Het Nieuwsblad.