Camiel Eurlings weg als topman KLM

Camiel Eurlings stapt per direct op als topman bij KLM. Dat meldt de luchtvaartgroep Air France-KLM woensdag. De termijn van de 41-jarige Eurlings als topman zou in april volgend jaar aflopen, maar in gesprekken over zijn aanstelling is 'gezamenlijk' besloten dat Eurlings eerder plaatsmaakt, aldus de luchtvaartgroep.

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat en 'CDA-kroonprins' kwam in 2011 in het bestuur van KLM. Sinds juli vorig jaar was hij topman. Hij volgde toen Peter Hartman op.

Eind september kreeg Eurlings nog kritiek na de dagenlange staking van piloten bij de Franse tak van de luchtvaartgroep. Een stevige reactie op de staking bleef namelijk uit. 'Ondanks zijn charme' zou Eurlings onzichtbaar zijn binnen KLM, stelden bronnen binnen KLM.

In een verklaring gaat Eurlings niet in op de reden van zijn vertrek. "KLM is en blijft een fantastisch bedrijf, waar ik met veel plezier en passie de afgelopen vier jaar heb mogen werken. Ik wens de 35 duizend KLM'ers wereldwijd alle succes toe op weg naar de honderdste verjaardag over vijf jaar", aldus Eurlings.

De 44-jarige Pieter Elbers zal Eurlings opvolgen als topman. Hij is nu nog Chief Operating Officer en maakt deel uit van de directie.