Liquidatiecafé Amsterdam voorlopig dicht

Het Amsterdamse café waar vrijdagavond een liquidatiepoging werd gedaan, gaat voorlopig dicht. Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het te gevaarlijk om de zaak open te houden, meldt de gemeente.

Het beoogde doelwit was volgens Het Parool Marchano P., een vaste klant van het café in de Pretoriusstraat in Oost. Zijn vriendin is mede-eigenaar en barkeepster in de zaak.

P. wordt ervan verdacht een van de schutters te zijn die in oktober 2012 een Amsterdamse crimineel liquideerde in Antwerpen. Het slachtoffer was een goede vriend van Gwenette M., die in mei zelf werd doodgeschoten. De tweede schutter in Antwerpen werd in maart vorig jaar al omgelegd.

In het programma Opsporing Verzocht bleek dinsdagavond al dat de schutters vrijdagavond de verkeerde mensen onder vuur namen. Uit onderzoek naar de achtergrond van de twee slachtoffers is op dit moment niets naar voren gekomen wat hen in verband brengt met zware criminaliteit. De liquidatiepoging is waarschijnlijk onderdeel van de onderwereldoorlog die al enkele jaren speelt rond Amsterdam.

Volgens de politie schoten de twee mannen lukraak om zich heen toen ze het café binnenstapten. De 32-jarige man die zwaargewond raakte, ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, een 48-jarige man, raakte gewond aan zijn been.