Koster: "Een enorme deceptie"

Jong Oranje greep dinsdagavond naast een startbewijs voor het jeugd-EK dat aankomende zomer in Tsjechië zal plaatsvinden. Bondscoach Adrie Koster baalt.

Toen de ervaren oefenmeester de teugels in handen kreeg bij de Nederlandse beloften stond de ploeg er nog goed voor. Kwalificatie voor het hoofdtoernooi was binnen handbereik, maar uiteindelijk blijft Jong Oranje met lege handen achter.

Als gevolg van nederlagen tegen Slowakije en Georgië was de formatie van Koster aangewezen op de play-offs met Jong Portugal. In Alkmaar zegevierden de Zuid-Europeanen met 2-0, en ook in eigen land was Jong Portugal te sterk: 5-4.

Dat was niet wat Koster zich van het treffen met de Portugezen had voorgesteld. "We hebben gevochten voor wat we waard waren, maar het is ons niet gelukt de winst naar ons toe te trekken", baalde hij na afloop tegenover het ANP.

Vier doelpunten op vreemde bodem hadden genoeg moeten zijn voor een overwinning, maar de Nederlandse verdediging kon de rijen niet gesloten houden. "We gaven de kansen te gemakkelijk weg. Negen doelpunten in een wedstrijd, dat is bizar."

Koster steekt de hand in eigen boezem. "Het is natuurlijk een enorme deceptie dat we ons komende zomer niet kunnen presenteren op het Europees kampioenschap. Dat was per slot van rekening ons doel en dat hebben we niet gehaald."