Man betaalt ¤500 voor eigen fiets

De politie is je beste vriend, maar als je fiets is gestolen dan heeft de sterke arm wel wat beters te doen. Dat ondervond Jérôme Kuijken, toen hij aangifte deed van diefstal van zijn zelfgemaakte knaloranje stalen ros. "De politie liet al weten dat ze de zaak niet zou oppakken", zegt hij tegen Het Parool. Dus zocht en kocht hij de tweewieler via een social-mediacampagne voor vijfhonderd euro terug.

"Worden fiets en ik herenigd door jouw tip dan krijg je 500 euro. Handje contantje, no questions asked", schreef de bestolene op diverse kanalen. Vervolgens kwam de oproep op de Facebooktijdlijn van Donny Brouwer, die het ding in Amstelveen bij het station spotte.

Brouwer sprak de man naast de fiets aan. "Hij verstond geen Nederlands en bleek de fiets voor zeventig euro te hebben gekocht. Ik heb hem ter plekke van die man overgenomen voor hetzelfde bedrag." Gezien de gebrekkige taalkennis kunnen we niet uitsluiten dat de buitenlandse meneer het rijwiel helemaal niet voor  €70 had gekocht, maar juist voor dit bedrag probeerde om een heler te vinden. Maar wat maakt het allemaal ook uit, dat is immers precies wat er gebeurde.

De fiets werd vervolgens terugbezorgd bij Kuijken. Brouwer keerde huiswaarts met een nettowinst van 430 euro in zijn zak.

Volgens Het Parool toont dit voorbeeld aan dat je voor het terugkrijgen van je gejatte spullen meer aan social media hebt dan aan de wouten. Kuijken is het daar roerend mee eens. Al hielp het volgens hem wel dat hij er diep voor in de buidel tastte.