Servië - Albanië gestaakt, broer Albanese MP opgepakt

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië is dinsdag definitief gestaakt. Scheidsrechter Martin Atkinson stuurde vlak voor rust iedereen naar de kleedkamer nadat een aantal spelers en supporters het met elkaar aan de stok hadden gekregen. Even later kon de wedstrijd wat betreft de UEFA, Atkinson en de Serviërs weer hervat worden, maar Albanië weigerde verder te spelen.

Servië en Albanië staan voor het eerst tegenover elkaar op het voetbalveld en de wedstrijd is politiek beladen. De sfeer in het stadion van Partizan Belgrado sloeg plots om toen een vlag met een steunbetuiging aan Kosovo via een drone boven het veld werd gehangen. Kosovo kent een grote groep ethnisch Albanese inwoners, maar wordt door Servië niet erkend als onafhankelijke staat.

De Servische speler Aleksandar Mitrovic greep de vlag uit de lucht, waarop een aantal spelers van Albanië direct de confrontatie zocht. Boze supporters van Servië gooiden bovendien vuurwerk op het veld. De actie met de vlag is opmerkelijk, omdat er geen Albanese uitsupporters zijn toegelaten bij de wedstrijd.

Update, woensdag 0.55 uur
De broer van de Albanese premier Edi Rama is volgens InSerbia News in een VIP-box gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de drone vanuit de box het stadion in te hebben laten vliegen. Dat werd volgens InSerbia op de Servische staatstelevisie bekendgemaakt.