ANBO: aanpassingen pensioenwet zwaar onvoldoende

De nieuwe pensioenafspraken kunnen niet op de goedkeuring van ouderenvereniging ANBO rekenen. De aanpassingen voor de pensioenwet die de coalitie met D66, ChristenUnie en SGP overeen kwam, zijn 'zwaar onvoldoende' omdat met de wijzigingen miljoenen gepensioneerden de komende tien nog altijd jaar vijf procent aan koopkracht moeten inleveren, aldus de bond maandag.

Het duurt ook na de wijzigingen nog te lang voordat de achterstand van de indexatie wordt ingehaald, al zijn de huidige plannen wel iets beter dan eerder, vindt de ANBO. "Maar pensioenfondsen zijn er niet om nodeloze buffers te creëren. Pensioenfondsen zijn er om mensen op latere leeftijd te voorzien van een redelijk pensioen", stelt directeur Liane den Haan in een verklaring.

ANBO vindt dat de ouderen hun koopkracht de afgelopen jaren al hard genoeg hebben zien teruglopen. De afgelopen zes jaar zouden 65-plussers er al veertien procent op achteruit zijn gegaan omdat ze indexatie zijn misgelopen. Nog eens zeven procent ging eraf door kortingen, aldus Den Haan.

Niet alleen ouderen zijn de dupe van de plannen, stelt de ouderenvereniging. "Werkenden zien hun latere pensioen ook steeds minder waard worden. ANBO wil geen hogere buffers en wil dat pensioenfondsen meer risico kunnen nemen. Dat zorgt uiteindelijk voor een hoger pensioen."

Binnen de nieuwe pensioenwet moeten pensioenfondsen hogere buffers aanhouden voor een mindere periode. Binnen de nieuwe afspraken mogen fondsen iets sneller de indexatieachterstand inhalen dan aanvankelijk het plan was.