Nobelprijs economie naar Franse Jean Tirole

De Nobelprijs voor de economie is dit jaar toegekend aan de Fransman Jean Tirole voor zijn onderzoek naar de 'macht van de markt en regelgeving'. De 61-jarige Tirole is de 75e econoom die de prijs krijgt en pas de derde Franse winnaar. Dat maakte de Zweedse Academie voor Wetenschappen maandag bekend.

Tirole is volgens de academie 'een van de invloedrijkste economen van deze tijd'. Hoewel hij naar veel verschillende gebieden onderzoek heeft gedaan, krijgt hij de prijs vooral vanwege zijn inzichten over regelgeving in markten met slechts een of enkele grote bedrijven.

Dankzij de analyses van de Fransman is volgens de academie nu duidelijk dat regels die in sommige omstandigheden heel goed werken in markten met slechts enkele bedrijven juist 'meer kwaad dan goed doen'. Een prijsplafond kan een bedrijf namelijk dwingen de kosten te beperken, maar geeft ze in een monopolie ook de kans hun winst te maximaliseren.

Met zijn onderscheiding wordt Tirole de opvolger van drie Amerikanen - Eugene Fama, Lars Peter Hansen en Robert Shiller - die de prijs vorig jaar wonnen vanwege hun onderzoeken naar de prijsontwikkeling van aandelen en obligaties. Naast de prijs krijgt hij ook een bedrag van ongeveer acht miljoen Zweedse kroon (negenhonderdduizend euro).

De economieprijs - officieel de prijs voor Economische Wetenschappen van de Zweedse Rijksbank ter nagedachtenis aan Alfred Nobel - is de laatste Nobelprijs die dit jaar werd bekendgemaakt. Het is de enige prijs die niet door naamgever Alfred Nobel in het leven is geroepen. In plaats daarvan besloot de Zweedse centrale bank eind jaren zestig de prijs in te stellen. De Nobelprijzen worden uitgereikt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.