'Nederland door nieuw pensioenplan uit top 3'

De kans is groot dat Nederland door het maandag overeengekomen pensioenplan volgend jaar uit de top drie valt van de ranglijst van Mercer. Dat stelt pensioenadviseur van het bureau Tim Burggraaf maandag. Dit jaar zakte Nederland al van plek twee naar drie. In 2012 werd de eerste plaats nog ingenomen.

Binnen de nieuwe pensioenwet, waarover de coalitie een akkoord heeft bereikt met de 'geliefde' oppositie, moeten pensioenfondsen hogere buffers aanhouden voor als het slechter gaat. Burggraaf verwacht dat om dat te bereiken pensioenen langere tijd laag zullen blijven. Nederland zal hierdoor in de pensioenranglijst minder scoren op adequaatheid: of de pensioenen voldoende zijn om rond te komen.

De hogere buffers zullen er wel voor zorgen dat de houdbaarheid van het stelsel beter wordt. Waarschijnlijk zal dit niet voldoende compenseren voor het verlies in de adequaatheid, denkt Burggraaf. Dat komt doordat dat laatste punt zwaarder telt.

Burggraaf maakt zich echter voornamelijk zorgen over de aanbeveling die Mercer al jaren herhaalt: laat burgers meer zelf sparen voor hun oudedagsvoorziening. Dat moet ervoor zorgen dat men naast de AOW en de gezamenlijke gespaarde pensioenen extra geld heeft om op terug te vallen. De pensioenadviseur constateert dat in de nieuwe pensioenplannen hier niets over lijkt te zijn geregeld.

Vooral vijftigplussers worden de dupe van dat er minder pensioen wordt opgebouwd. Dat komt doordat de ouderen die bijna gepensioneerd zijn, nog grotendeels via de oude regeling hebben gespaard. Jongeren hebben genoeg tijd om hun eigen zaken op orde te krijgen. "De groep daartussen, van rond de vijftig, valt daar precies tussen. Zij hebben wel voor de hogere pensioenen van ouderen betaald, en hebben zelf te weinig tijd om een extra potje aan te leggen."