Morales gaat op voor derde termijn in Bolivia

President Evo Morales van Bolivia lijkt zondag bij voorbaat al verzekerd van herverkiezing. Onder de socialistische president, de eerste die voortkwam uit een van de inheemse stammen in Bolivia, is de economie sterker geworden en hebben meer Bolivianen gedeeld in de natuurlijke rijkdommen van het land. In recente opiniepeilingen staat Morales veertig procentpunten voor op zijn belangrijkste tegenstrever.

Door de grote prijsstijging van onder meer aardgas en bodemschatten is de opbrengst van de Boliviaanse export sinds 2006 vernegenvoudigd. De Boliviaanse economie groeide jaarlijks gemiddeld met vijf procent. Morales heeft het geld onder meer gebruikt om subsidies voor schoolgaande kinderen en pensioenen voor de ouden van dagen in het leven te roepen. Een half miljoen Bolivianen leven door deze investeringen niet langer onder de armoedegrens.

Grote publieke projecten zijn ook niet uitgebleven: een eigen communicatiesatelliet, een kunstmestfabriek en een gloednieuwe kabeltramdienst in de hoofdstad La Paz. En Morales is nog niet klaar: hij belooft een kerncentrale te bouwen om heel La Paz van elektriciteit te voorzien. Bolivia heeft inmiddels stadions, markten, scholen en zelfs een dorp die Morales' naam dragen.

Maar niet iedereen is even enthousiast over de president. Hij heeft milieuactivisten en inheemse stammen tegen zich in het harnas gejaagd door de mijnbouw aan te moedigen. Daarnaast heeft hij plannen om een snelweg aan te leggen door te jungle, dwars door een reservaat van Boliviaanse indianen.

De bevolking kiest zondag niet alleen een president maar ook een nieuwe senaat en parlement. Volgens analisten hoopt Morales zijn tweederdemeerderheid in de volksvertegenwoordiging te behouden.

Dat zou Morales in staat stellen de grondwet te wijzigen. De grondwet kent een limiet van twee termijnen voor presidenten. Een rechter oordeelde vorig jaar dat Morales op mocht gaan voor een derde termijn omdat zijn eerste termijn begon voordat de limiet werd opgenomen in de grondwet.