Belg Wallays verrassende winnaar Parijs - Tours

Jelle Wallays heeft verrassend de wielerklassieker Parijs - Tours op zijn naam geschreven. De Belg van Topsport Vlaanderen bleef samen met Thomas Vloecker over van een vluchtgroep en versloeg de Fransman in de sprint. De Belgische kampioen Jens Debusschere werd op luttele seconden derde.

Er had zich na dertig kilometer een groep van zeven een grote voorsprong gekregen in de wedstrijd, waarvan Fransman Voeckler den de Belgen Wallays en Van Melsen als enige overbleven. In de heuvelachtige slotfase moest Van Melsen lossen, waarna het leidende duo nog kans bleef houden op de zege.

Achter het duo was, mede door het parcours maar ook door valpartijen, de organisatie zoek en hadden de knechten van favorieten John Degenkolb en Araud Démare te weinig kracht om het gat te dichten. Op twee kilometer van de streep was het verschil veertig seconden en was het duidelijk dat de voorste twee om de zege mochten gaan strijden.

Wallays droeg Voeckler, die voor het eerst sinds jaren zonder zege zal blijven in een seizoen, slim de kop op in de laatste kilometer en was in de daarop volgende sprint de snelste.